Út az Örökös Zöld Óvodához - Észak-Kelenföldi Óvoda székhely

„Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Sajnos, embere is van. Igyekezz kevesebbet törődni velük és többet azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.”

/Wass Albert/

Út az Örökös Zöld Óvodához

„Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Sajnos, embere is van. Igyekezz kevesebbet törődni velük és többet azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.”

/Wass Albert/

ÉKO székhely

Óvodánk a Kelenföld Városközpontban található. A régi lakótelepi épület korántsem tűnik ideális helynek a természet megszerettetéséhez. Úgy érezzük, hogy sikerült barátságos környezetet varázsolni gyermekeinknek a nagyvárosi forgalom közepén és óvodánk adottságaihoz, lehetőségeihez mérten a környezeti nevelés ideális színterévé változtatjuk.

   

A fenntarthatóságra nevelés szemléletét érdekében testületünk kiemelt nevelési területként kezeli immáron több mint 8 éve,2007 óta. A környezettudatos szemlélet kialakítása gyermekeinkben olyan feladat, amely meghatározza a későbbi életszemléletüket a világhoz, a földhöz, a természethez. Hitvallásunkat a következő gondolattal tudjuk leginkább kifejezni.

    

A pedagógiai szemléletű környezet-felfogásunk szerint: a környezet, ami körülvesz bennünket, aminek mi is az alkotó elemei vagyunk, amiben az életterünk van, az életfeltételünket biztosítjuk.”

/Ádám Ferencné: Környezeti nevelés a XXI. század óvodájában/

   

Az óvodai nevelésnek fontos szerepe van abban, hogy a gyermekeinkben elültessük a természet iránt érzett szeretet; annak megóvását, környezetünk védelmét.

   

Célként tűztük ki, hogy a gyermekeink érdeklődésének felkeltésével, pozitív érzelmi viszonyuk alakításával környezetbarát szemléletmódot és környezetkímélő magatartást alakítsunk ki bennük.

A fenntarthatóságra nevelés a gyermek minden cselekvését áthatja, és az óvodai nevelés egészében érvényesülő folyamat.

   

A munkába úgy vonhatjuk be a gyerekeket, ha életkorukat, fejlettségi szintjüket és a fokozatosság elvét mindenkor szem előtt tartjuk.

   

Feladatunk, hogy megteremtsük a feltételeket, biztosítsuk az élményeket. A környezettudatos életmód kialakításához szükséges értékek és viselkedésminták az életkori sajátosságok figyelembe vételével beépülnek az egyéni és közösségi szokásokba.

   

Az óvónő a környezethez, természethez fűződő viszonya személyes példamutatása meghatározó, mivel modellértékű a gyermekek számára.

   

Folyamatosan dicsérünk, buzdítunk, figyeljük a gyermekek egyéni próbálkozásait, ötleteit, hagyjuk őket kibontakozni.

  

Elengedhetetlen a különböző eszközök használatának elsajátítása a balesetek megelőzése céljából./kerti szerszámok/

    

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert kerületünk kiemelten foglalkozik a zöld szemlélettel, a környezettudatos gondolkodásmóddal. Annak érdekében, hogy minél több pedagógus ilyenné formálja, alakítsa, a gondolkodásmódját különböző tovább képzéseket szervez. Óvodánk valamennyi csoportja kiemelten foglalkozik azon „zöld jeles napok”megünneplésével is, melyek a természethez, állatokhoz kapcsolódnak.

    

Rugalmas nevelő közösségünk aktívan munkálkodik környezetünk esztétikusabbá tételéért. 2007-ben új tapasztalat-, ismeretszerzési lehetőséget nyitottunk gyermekeink számára az épületen belüli tanösvény létrehozásával.

   

Minden csoportban a papír és a műanyag palackokat külön gyűjtjük. Valamennyi csoportban a pedagógusok füzetet készítenek a gyerekek számára az irodákból visszamaradt papírból.

Mára már saját szelektív tárolóba gyűjtjük a papírt és a műanyagot. A szülők körében meghirdettük a „Hulladék is lehet hasznos játékkészítő versenyt, melyre közel 50 család készült ötletesebbnél-ötletesebb játékokkal.

   

Az intézményben felhasznált zöldség és gyümölcshulladékot az udvarrészeken elhelyezett komposztálóban komposztáljuk. Akerti munkálatokhoz gyermekméretű kerti szerszámok-gereblye, lapát, lombsöprű, vesszősöprű, hólapát-állnak a gyermekek rendelkezésére, melyeket több pályázaton elnyert összegből tudtunk megvásárolni. Rendszeresen tisztán tartjuk óvodánk környékét, összeszedjük az eldobált szemetet, melyhez a gyerekek eldobható kesztyűt használnak egészségük érdekében.

    

2010/2011-es tanévben elnyertük a Madárbarát óvoda címet. Ennek a címnek az elnyerését a szülők körében meghirdetett madáretető készítő verseny is szerepet játszott. A szülők aktivitásának köszönhetően több mint 30 madáretetővel gazdagodtak az udvaraink. Ezt a versenyszerű madáretető készítést már hagyományként minden évben rendszeresen meghirdetjük a szülők körében. Örömmel tapasztaljuk, hogy az alkotókedvük az évek folyamán nem lankadt.

    

Óvodánk udvarán hatalmas fák adnak nekünk árnyékot, a madaraknak biztonságos rejtekhelyet. Etetésükről való gondoskodásuk rendszeresen a gyerekek feladata. Közösen készítünk nekik madárcsemegét, madáretetőket, itatókat. Rendszeresen látogatjuk az Ócsai Madártani Intézetet.

   

Körbejárjuk a környezetvédelmi területét és betekintést nyerhettünk a madárgyűrűzés és mérés rejtelmeibe. Természetes életkörülményeik között csodálhattuk meg a különböző madárfajtákat.

Minden év márciusában megemlékezünk a Csöpögésmentes csapok hónapjáról is. A vizes helyiségekben táblákkal demonstráljuk a víztakarékosság fontosságát. Programunkkal igyekszünk a gyerekek figyelmét ráirányítani arra, hogy víztakarékos életmódunkkal mi is védjük a környezetünket.

Helyi programunkban külön fejezetként jelenik meg a Fenntarthatóságra nevelés, így fontosnak tartjuk, hogy a víztakarékosságot kiemelten kezeljük a mindennapjainkban.

    

A Föld világnapja alkalmából már hagyomány, hogy minden család hoz egy palántát, amelyeket szülőkkel együtt beültetünk, ilyenkor őszig virágba borul az udvarunk.

   

Az OVIZSARU program keretében Autómentes napot szervezünk. Délelőtt az óvodába érkeznek a gyerekek különböző járművekkel, több mint 350 kicsit és nagyot tudunk mozgósítani. A kerületi szinten rendezett Közlekedj okosan versenyen az óvodánkat képviselő kicsiny gyermekcsoport mindig dobogós helyet ér el.

   

A Környezettudatos Óvoda programot egy ÖKO-nappal zárjuk rendszerint. Ez a programunk 2008 óta évről-évremegrendezésre kerül. Délelőtt az ÖKO-Mozi Flupi történetével várja a kicsiket, míg délután a családok állomásról-állomásra járva különböző hulladékból készült játékokat próbálhatnak ki. Van itt PET palackból készített teke, hulladék falapra ragasztott memóriakártya, Üdítős dobozból készült kirakó és dominó, „szemét” horgászás, Palack járművek, szelektív hulladékok válogatása.

   

Kézműves tevékenységeink során a gyerekek megtapasztalják, milyen is egy nagy szövőszéken dolgozni, amikor ellátogatunk a helyi szövödébe, hogyan készíthetünk a maradék szappandarabokból újat, s milyen változatosan tudták a lányok régen befonni a hajukat.

   

Gyermekeink örömmel vették birtokba a felújított udvarokat. Ezt óvodánk fennállásának 40.évfordulójára, 2013-ban kaptuk ajándékba a XI. kerületi Önkormányzattól. A számos fajátékok, mászókák mellett egy régi vágyunk is teljesült. A párakapu és azudvari ivókút!

   

2015-ben a használhatatlan, balesetveszélyes medencénket feltöltöttük földdel és ma már virágzó gyógynövényes kertkéntműködik.

   

2016 áprilisában a Föld Napja alkalmából két táblát helyeztünk el az udvarunkon. Az egyik tábla a védett madaraink képeit ábrázolja, míg a másik táblán azon madarak képeit helyeztük el, melyek udvaraink rendszeres látogatói. A táblák különlegessége, hogy a képek újrapapírra” lettek nyomtatva.

Ebben a tanévben (2016) nemcsak a madaras táblák, hanem a mezítlábas lépegető is elkészült. Az ovinkba érkezőket fogadja, a távozókat marasztalja! Számtalan érzékszervet fejleszt (tapintás, egyensúly, finommotorika stb.) a gyerekek alig várták, hogy kipróbálják! Sikerült a Natúr Manufaktúrát megnyernünk magunknak, és egy fából készült kisvonat szépíti, zöldíti az udvarunkat! Természetesen ez hulladék fából lett megalkotva!

   

Udvarunkat „botanikus kertté” alakítottuk, hiszen minden egyes fánkat egy kis táblával láttunk el. Ezek a táblácskák a fák képét és nevét tartalmazták. . A táblák különlegessége, hogy a képek itt is újrapapírra” lettek nyomtatva.

   

Büszkék vagyunk arra, hogy óvodánk 2016-ban elnyerte az ÖRÖKÖS ZÖLD ÓVODA kitüntető címet, valamint az Újbuda Környezettudatos Óvodája díjat.

   
© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA