Állatbarát Óvodai tevékenységünk

Állatbarát Óvodai tevékenységünk

Március hónapja a Vadvédelem hónapja. Több millió állat és növény van már a védett/veszélyeztetett fajok listáján. Az ő megóvásukra igyekeztek felhívni a figyelmet az Észak-Kelenföldi Óvoda Keveháza Utcai Óvoda Telephely óvodásai ismeretterjesztő plakátok készítésével.
Ebben a hónapban 16 - an vettek rész az olvasói kihíváson.
Elkészült a Keve KalandoZoo ismeretterjesztő játszósarok, mely a velünk, mellettünk élő állatok védelmére, gondozására hívja fel a figyelmet. Az állatorvosi sarok mellett könyvek és állatbarát játékok várják a kicsiket és a nagyokat is.
Februári Állatbarát olvasói kihívás
Sigrid Nunez: A barát című könyvét az ÉKÓ Keveháza Utcai Óvoda Telephely 16 munkatársa olvasta el közösen.
Februári állatbarát kihívás
Februárban a menhelyi örökbefogadást népszerűsítették az ÉKÓ Keveháza Utcai Óvoda Telephely óvodásai a Szent Ferenc Állatotthon és a Cica - Vár - Lak Alapítvány állatairól készült alkotásaikkal.

Az ÉKÓ Keveháza Utcai Óvoda Telephely a szeptemberi Állatbarát kihívásra a veszettséggel kapcsolatos plakátot készített a gyermekekkel.

Az ÉKÓ Keveháza Utcai Óvoda Telephely is részt vett az Állatvédelmi Témahét 2023 Titkos projektjében:
Hiszünk az állatvédelem-pedagógiában! A jövő állatbarátai a mai csoportszobákban nőnek fel. Az állatvédelem-pedagógia a gyermekek számára a természettel és az állatokkal való kapcsolat mélyítését jelenti. Általuk megtanulhatjuk a fenntartható és empatikus életmód alapjait, melyekre a jövőnk épülhet. #állatvédelmitémahét #állatvédelempedagógia
Az ÉKÓ Keveháza Utcai Óvoda Telephely a TeAdományozz! felhívás keretében 103 kg élelmet, 21 csomag kéztörlőt, 16 l fertőtlenítő szert, 6 zsák takarót és textíliát és 6 zsák játékot, plüsst, pórázt, egyéb hasznos dolgokat: bolhaírtót, alomot, alátétet, stb. gyűjtött össze a Szent Ferenc Állatotthon alapítvány számára.
Az ÉKÓ Keveháza Utcai Óvoda Telephely Micimackó csoportja ellátogatott a Kelenföldi Könyvtárba, ahol a gyermekkönyvtáros Tóth Anikó tartott fantasztikus foglalkozást a gyermekeknek állatok témakörben.
Az ÉKÓ Keveháza Utcai Óvoda Telephely mind a hat csoportja részt vett az Országos Állattartó Öttusán. A feladatokat a gyermekek ügyesen végrehajtották, így mindenki kiérdemelte a Gondos Gazdi Oklevelet!
Az Állatvédelmi Témahét 2023 során az Állatok Világnapján az ÉKÓ Keveháza Utcai Óvoda Telephelyen különböző programokkal készültek az óvó nénik: kisállatbemutató, emu tojás simogatás, alkotás. A gyermekek közösen egy óriás molinót készítettek a kedvenc állataikkal, melyet az óvoda kerítésére helyeztünk ki.
Sajnos az ÉKÓ Keveháza Utcai Óvoda Telephely virtuálisan örökbe fogadott kutyusa, Pizsi örökre elaludt. Az Állatok Világnapja alkalmából a Szent Ferenc Állatotthon egy másik védencét a 8 éves Maxot fogadtuk virtuálisan örökbe.

Interjú

Cica – Vár – Lak Alapítvány

Óvodánk, az ÉKÓ – Keveháza Utcai Óvoda Telephely egy Állatbarát kihívás kapcsán került kapcsolatba a Cica – Vár – Lak Alapítvánnyal. A Facebookon gyakran bukkantak fel az Alapítvány megosztásai, így szereztünk róluk tudomást. Az első, ami megfogott minket, az Alapítvány neve: vicces, játékos és mégis találó. Itt tényleg csodaszép bundástalpúak várják királyi gondoskodás mellett az álomgazdit. Nagyon megtetszett a filozófiájuk, az, ahogy az állatokról, a róluk való gondolkodásról írtak. Annak ellenére, hogy fiatal szervezetről van szó, már több, mint 500 sikeres örökbefogadást bonyolítottak le. Korábban is szívesen vettek részt a közös munkában, így amikor a Hontalan állatok világnapja alkalmából interjú alanyt kerestünk, rájuk esett a választásunk. Nagy öröm számunkra, hogy bemutathatjuk Őket, és az általuk végzett munkát. Interjú alanyunk Mucsi Krisztina, a Cica – Vár - Lak egyik alapító tagja.

Kedves Krisztina, mutasd be kérlek pár szóval a Cica – Vár – Lakot! Hogyan kezdődött?

Egy facebook segítségkérés kapcsán ismerkedtem meg Diával, akivel elindítottuk az állatmentő tevékenységünk. Nekem helyem volt, neki pedig kifejezetten jó érzéke a cicák gazdásításához, így összeraktuk amink van és egyszer csak a sűrűjében találtuk magunkat. Picit később csatlakozott Ági a csapatunkhoz és onnantól nincs megállás, teljes gőzzel működtetjük az Alapítványt.

A cicák saját otthonainkon belül kialakított részeken kapnak menedéket, amíg nem találnak saját családra. Vannak olyan cicák, akiknek végleg mi maradunk az otthonuk és a családjuk. Viszonylag sok cica befogadására vagyunk képesek, átlagosan 50-60 cica optimális elhelyezését tudjuk megoldani.

Kérlek meséld el, hogyan jött az Alapítvány ötlete? Mióta működik az Alapítvány?

Alapítványi formában 2020 óta működünk, de a cicamentést már előtte egy évvel elkezdtük. Egy-két cicával kezdtük és lépésről, lépésre rájöttünk, hogy mennyire szuperül tudjuk csapatként az állatokat menteni. Meg kellett erősödni a hitünknek, hogy ezt tartósan szeretnénk csinálni és be is tudjuk illeszteni a dolgos mindennapokba. Amikor stabil lett az elhatározás akkor létrehoztuk a Cica-Vár-Lak Alapítványt, hogy hivatalossá tegyük a működésünk és több lehetőséghez tudjunk jutni, amivel az állatok jólétét tudjuk biztosítani.

Miként kerültél kapcsolatba magával az állatvédelemmel?

Én az állatvédelemmel egy facebook posztos segítségkérés kapcsán találkoztam, mondhatni az első élményem egy igazi mélyvíz volt. Egy középkorú hölgy kért segítséget, akinél 13 ivaros cica élt egy harmadik emeleti pici lakásban. Egy harminc éve állatok mentésével foglalkozó hölggyel karöltve látogattuk meg a segítségkérőt. A látvány, a szag és a tudat, hogy abban a lakásban mi zajlik évek óta még Mariannt is megdöbbentette, aki a sok év alatt azt gondolta már mindennel találkozott. A legnagyobb segítség, amit tenni tudunk, hogy elvégeztük a cicák ivartalanítását, így megakadályozva a további halálra ítélt picik megszületését, illetve az ivartalan cicák nyugodtabban tudtak egymás mellett élni a továbbiakban. Egyszerre volt csodálatos és megrázó élmény. Csodálatos volt önzetlenül segíteni és megrázó, hogy milyen körülmények között élnek állatok.

Miért éppen a cicák?

Miért éppen a cicák? Jó a kérdés J Egyrészt az otthonainkban cicáknak tudunk kialakítani befogadótereket, másrészt mind a hárman cicás lelkek vagyunk. Bár sokan úgy tartják, főként a betegségek miatt, hogy cicát nehezebb menteni, de számunkra a bársonytalpú barátaink a komfortzóna.

Úgy tudom, hogy van civil hivatásod is, emellett végzed a cicamentést, az alapítványi munkát. Hogyan tudod összeegyeztetni a kettőt?

Mind a hármunknak van civil hivatása, ami bár egy nehezítő tényező, de ennek ellenére elég komoly létszámmal boldogulunk. Bizony egy-egy átvirrasztott éjszaka után, amikor szoptatós piciket nevel Ági nehéz feladat munkakezdésre megjelenni a munkahelyén és helyt állni, de a cicákért mindent. Sok mindenről kell lemondjuk az állatok érdekében, és családi fronton sem könnyű elfogadtatni, hogy a kevés szabadidőből is kevesebb jut a szeretteinkre amióta cicát mentünk. Néha nehéz cipelni a terhet, ami az állatmentéssel jár, de a cicák szeretete és a mentést övező sikereink, mert szép számban vannak szerencsére, feledtetik a verejtékcseppes perceket. Nekem így hiteles az állatmentés, hogy abszolút egy önkéntes, szabadidőt feláldozó tevékenység.

Milyen az együttműködés köztetek és más szervezetek között? Szoktatok közös mentéseket végrehajtani?

Számos civil mentővel és alapítvánnyal van jó viszonyunk és kölcsönösen elismerjük, tiszteljük egymás munkáját. Nagy és érdekes olvasztó tégelye van az állatmentőknek, mindenkinek megadtam a munka során a lehetőséget, hogy akár közösen tudjunk tenni az állatokért, nem minden esetben sikerült, de ez egy így van rendjén. Sokan vagyunk, sokféle elképzeléssel, így nem mindenkivel nézünk ugyanabba az irányba, de ez teljesen természetes. Elég erős alapokra építettük Cica-Vár-Lak-ot, így az együttműködésekben inkább a segítő szerepében vagyunk a közös munkák kapcsán. Idén már kapunk 1%-ot, reméljük nagyon sokat sikerült gyűjteni, így abszolút motivál a kevesebb lehetőséghez jutó, de elhivatott, tisztességes állatmentők támogatása.

Melyik volt a legemlékezetesebb mentésed?

Természetesen a legelső mentés a legemlékezetesebb, aki nem más, mint csodaszép Nelson. Kezem-lábam remegett, hogy fogunk gazdit találni neki és mi van, ha rám marad. Aztán kiderült, hogy a gazdásítás az egyik legnagyobb erősségünk. Dunaparti szuper lakása lett Nelsonnak, igazi elhivatott kétlábú szolgálóval.

Mi az, ami a legnagyobb problémát okozza ma szerinted? Miért van ilyen sok kóbor, gazdátlan állat?

Nem is kérdés mi okozza a legnagyobb problémát. A sok felelőtlen állattartó, aki ivarosan tartja a kutyáját, vagy a macskáját és hagyja mérték nélkül szaporodni, talán fel sem fogja mekkora bűnt követ el. Minden kóbor macska mögött áll egy felelőtlen állattartó, aki valamelyik felmenőjét ivarosan tartotta. Sok szervezet és civil mentő küzd az ivarosan tartás ellen, és ivartalanítások sokaságával próbálja megállítani a sok feleslegesen világra jövő egyedek millióit, de amíg nincs egy szigorú betartatott törvényi szabályozás, sajnos csak szélmalomharc marad az állatmentők heroikus harca. Sajnos nem vagyunk érzelmi és értelmi intelligenciát annyira birtokló nemzet, hogy az emberek önmaguktól lássák be mennyire szükséges a gondolkodás béli változás ezen a téren, ebben az országban sajnos nagyon sok mindenhez csak a törvényi igazi szigorítás a megoldás. Egyébként ez elkeserítő, hogy a magyar ember egy igazi világutazó, öntudatos európai polgár és nagyon sok téren annyira visszamaradott, méltatlan gondolkodású.

Fontosnak tartod, hogy a nevelési és oktatási intézményekben szervezett keretek között ismerkedjenek a gyermekek az állatok helyes tartásáról, védelméről, jogairól?

A fiatalság mindig a jövő reménye, így nagyon fontos, hogy sok témában, többek között az állatvédelem terén már az iskolákban tegyék le a helyes alapköveket a fiatal buksikban. Örömmel látom, hogy ez a munka el is kezdődött és egyre szélesebb körben zajlik az oktatási intézményekben. Ha már beszélünk egy problémáról hatalmas lépés, mert kimondjuk, hogy igenis baj van és tenni kell az ügy érdekében. Nem mondhatjuk igazi Európai polgárnak magunkat addig amíg az elesettekkel, a hátrányos helyzetűekkel, a mássággal nem tudunk helyesen bánni.

Mit gondolsz arról, hogy jó lenne, ha egy hatékony, megfelelő jogkörrel rendelkező Állatrendőrség működne hazánkban?

Sok minden jó lenne, ha igazán betölti a szerepét. Az edukáció a legfontosabb, mert azt kéne elérni, hogy legyen igény a felelős állattartásra és állatkínzás gondolata is törlődjön a fejekből. Amíg azonban ez még távlati cél tud csak lenni, igen fontos lenne egy Állatrendőrség, mert a gonosz tettek ne maradjanak büntetés nélkül.

Mi okozza az Alapítvány számára a legnagyobb nehézséget?

A legnagyobb nehézséget a rengeteg segítségkérés okozza. Sajnos nagyon sok segítségkérésre elutasító választ kell adjunk, mert a már meglévő cicák érdekét is szem előtt kell tartani, illetve van egy ésszerű létszám határ amit nem haladhatunk meg és ilyenkor megszakad a szívünk, mert tudjuk hogy annak a cicának lehet mi voltunk az utolsó esélye. Nehéz ezt lelkileg feldolgozni.

Hány állatról gondoskodtok jelenleg? Hány emberre jut ez a feladat?

Átlagban 50-60 cicáról gondoskodunk, a létszám mindig kiscica időszakban ugrik meg. Stabilan hárman visszük a velük és az alapítvánnyal kapcsolatos teendőket. Vannak alkalmi segítőink is, nagyon örülnénk, ha egyre többen kapcsolódnának be a napi bokros teendőkbe, de nagyon nehéz olyan embereket találni, akik tartósan lemondanak az állatok érdekében a szabad idejük egy részéről.

Szoktatok nyílt napokat tartani? Járnak hozzátok Önkéntesek?

Nem szoktunk kifejezetten nyílt napot tartani, de ha valaki szeretné meglátogatni a cicáink bármilyen célból szívesen látjuk előre egyeztetett időpontban.

Kik azok az „Idimamik”? Miért van rájuk szükség?

Az „Idimamik” azok a jó lelkű emberek akik kilépnek a komfort zónájukból és korlátozott számban fogadnak egy-egy mentett cicát amíg az nem talál családra. Azok az alapítványok, akik Idimamikkal dolgoznak mindent biztosítanak számára, ami a cicával kapcsolatban felmerül (élelem, alom, orvosi ellátás). Nekünk nincsenek idimamijaink, mert ketten Ágival be tudunk fogadni akkora létszámot, ami eléri a szabad kapacitásunk maximumát munka mellett. Számunkra ez azért előny, mert így, ha valaki nem konkrét cicát jön megnézni örökbefogadás céljából egy helyen meg tudja nézni az összes potenciális gazdikeresőnket.

Mi jelentené nektek a legnagyobb segítséget?

Sok hami, orvosi költségek fedezete, sok szuper gazdi, sok lelkes önkéntes.

Mit érzel a legnagyobb sikereteknek?

Természetesen a sok száz gazdis cica a legnagyobb sikerünk. Ezen felül nagyon büszke vagyok rá, hogy egy szuper közösséget tudtunk létrehozni a facebook csoportunkban, ahol nem ciki kérdezni, jókat lehet beszélgetni posztok alatt, sokan már ismerik egymást, együtt sírunk-együtt nevetünk, nincsenek elfajuló viták és ez az attitűd nagyon ritkán van meg nagy létszámú közösségi csoportokban, így méltán lehetek büszke rá.

Van kedvenced a mentettkék között? Van olyan cica, aki kicsit közelebb áll hozzád?

A legfélősebb, számomra is érinthetetlen cica is a családom része és érte ugyanúgy dobog a szívem, de ha ki kell valakit emeljek akkor az Lili lenne. Magasvemhesen, macskanáthásan érkezett lerobbanva. Császárral tudta csak világra hozni a piciket, akikből egy élhette meg a felnőttkort. Lilinek egy semmitől sem múló nyelvfekélye volt, amit egy különleges készítmény segítségével sikerült kikezeljek. A sok nehéz perc és a csodálatos gyógyulása különleges kapcsolatot kovácsolt köztünk.

Mi alapján választjátok ki egy – egy állat számára az álomgazdit? Mi az örökbefogadás menete? Van nálatok nyomon követes?

Van egy elképzelésünk az ideális macsakatartásról és e köré építettük az örökbefogadási feltételeinket. A táplálásra nagy hangsúlyt helyezünk, hiszen ezzel tudjuk kedvencünk számára megalapozni a sok, boldog, gondtalan cicaévet. Csak a benti tarásban hiszünk, nem szeretnénk a mentett cicáink életét kockára tenni azzal, hogy szabadon kijárhatnak. Nem adunk ingyen cicát és ez nagyon fontos az örökbeadásnál! Az oltás, teszt és ivartalanítás költségét meg kell térítse a befogadó az alapítványunknak. Ha már ez is gondot jelent akkor ő számunkra nem ideális örökbefogadó. Minden cica egy megismételhetetlen kis élet nekünk, ezért természetesen zsigeri igényünk, hogy a jövőben is tudjunk a sorsa alakulásáról. Közös Messenger csoportot hozunk létre a gazdikkal, így egyszerűbb a kommunikáció. A gazdik zöme örömmel küldi a boldog percekről az információt, képet. Arra is jók a chat csoportok, hogyha tanácsra van szükség ott vagyunk és segítünk. Van örökbefogadási szerződés, ami azokat az elvárásokat rögzíti, amit amúgy is átbeszélünk befogadás előtt, viszont a legfontosabb a gazdi gondos kiválasztása, sajnos nem a papír védi meg az állatot a későbbi kellemetlenségektől.

Ha valaki segíteni szeretne milyen elérhetőségeken, milyen formában találhatnak meg Titeket?

Szívesen látunk bárkit, aki úgy érzi segíteni szeretne a cicákon, e-mailen, vagy Messengeren lehet minket elérni.

Cica-Vár-Lak Alapítvány elérhetősége:

www.cicavarlak.hu

www.facebook.com/cicavarlakalapitvany

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA