Tájékoztató a koronavírus kapcsán kialakult helyzetről

Tájékoztató a koronavírus kapcsán kialakult helyzetről

A Belügyminisztérium intézkedési tervét a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről az alábbi linken tekinthetik meg.

intterv_modositas_09.13.pdf

,,Tisztelt Szülők/Gondviselők!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a koronavírus kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel az  alábbiakról tájékoztatja Önöket. Jelenleg Magyarországon az Operatív Törzs tájékoztatása szerint egyelőre  elkülönült, egyedi esetek vannak, így jelenleg is legfontosabb feladatunk a megelőzés, a járvány  továbbterjedésének, a járványgócok kialakulásának megakadályozása. Ahhoz, hogy ilyen típusú  járványgócok hazai köznevelési intézményekben ne alakulhassanak ki, kiemelten felkérjük Önöket az  alábbiak betartására:  

 • A megelőzés első és legfontosabb lépése a személyi higiénés szabályok betartása. Ennek egyik  legfontosabb eszköze – főleg kisgyerekek esetében – a rendszeres és kézmosószerrel negyven  másodpercen keresztül történő, hatékony kézmosás. Ennek módjáról a hivatalos kormányzati  tájékoztató oldalon elérhetővé tettek egy tájékoztató videót, amelynek elérhetősége a következő:  
 • https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/videos/2848001001994029/
 • Kérjük, hogy a videót mutassa be kiskorú gyermekének, és az azon található mozdulatokat is 
 • gyakorolják be közösen a kiskorú gyermekkel. (A gyakori és helyes kézmosás fontosságára az 
 • iskolákban is felhívjuk a figyelmet, ez azonban nem pótolhatja az otthoni szülői iránymutatást.)
 • Kérjük, hogy a fennálló helyzettel kapcsolatban csak megbízható és hiteles forrásokból szerezzen információkat. Jelenleg Magyarország Kormánya hivatalos tájékoztató oldalt üzemeltet a https://koronavirus.gov.hu internetes oldalon, valamint a közösségi médiában (Facebook) létrehozásra került a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal („Koronavírus tájékoztató oldal”, https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu).
 • Amennyiben akár Önnél, akár kiskorú gyermekénél a koronavírusra utaló tüneteket tapasztalnak (https://koronavirus.gov.hu/mit-tegyunk-tunetek-eseten), akkor kérjük, hogy telefonon konzultáljanak háziorvosukkal, aki szükség esetén a mentők értesítéséről, és az ezt követő protokoll szerinti intézkedések megtételéről gondoskodni fog. Ezt követően kérjük, amennyiben ilyen eset előfordul, akkor értesítsék a köznevelési intézmény vezetőjét, vagy gyermekük osztályfőnökét is az eseményekről.
 • Amennyiben koronavírus fertőzés szempontjából kiemelt kockázatú területen jártak, esetleg bizonyítottan koronavírus fertőzéssel diagnosztizált személlyel kerültek kapcsolatba, kérjük, hogy minden esetben a tájékoztatóban foglaltak szerint eljárni szíveskedjenek, azaz:
  • konzultáljanak telefonon a háziorvosukkal,
  • a tünetek lappangási idejének megfelelő (14 nap) időtartamban lehetőleg otthonukat ne hagyják el,
  • amennyiben ezen időszak alatt tüneteket tapasztalnak, akkor szintén a háziorvosukat hívják telefonon, aki a fentiek szerinti eljárás megtételéről gondoskodni fog

A Klebelsberg Központ és az Oktatási Hivatal is folyamatosan nyomon követi a járványügyi helyzettel kapcsolatos fejleményeket, állandó kapcsolatot tart mind az Emberi Erőforrások Minisztériumával, mind az Operatív Törzzsel. Amennyiben bármilyen, a hazai köznevelési intézményeket érintő intézkedés elrendelésre kerül, akkor arról soron kívül értesítjük mind a Tankerületi Központokat, mind a köznevelési intézmények vezetőit, akik a szükséges információkkal ellátják Önöket.

    

Segítő együttműködését megköszönve,  
Dr. Maruzsa Zoltán   
köznevelésért felelős államtitkár"

   

Együttműködését, segítségét köszönöm.  
Maruzsa Zoltán   

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA