Koronavírus

Koronavírus

Tisztelt Szülők!

Kedves Anyukák és Apukák!

Először is szeretném MEGKÖSZÖNNI Önöknek az eddig tanúsított korrekt együttműködést.

Továbbra is bízunk abban, hogy együttműködésünk a jelenlegi NEHÉZ IDŐSZAKBAN is eredményes marad, mindannyiunk megelégedésére.

Valamennyiünk egészségének védelme érdekében fontos, hogy az eddig kialakított szabályokat nagyfokú fegyelemmel és türelemmel tartsuk be.

Az intézményre és a személyekre vonatkozó járványügyi intézkedéseket továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) rendelkezései, a kerületi önkormányzat, valamint a polgármesteri utasítások alapján hozzuk meg óvodánkban, szorosan együttműködve ezek végrehajtásában.

Kérem megértésüket és együttműködésüket annak érdekében, hogy a gyermekük továbbra is jól érezze magát az óvodai környezetben.

Egyre több írásos megkeresést kapok Önöktől, melyben gyermekeik felmentését kérik több hónapra az óvodalátogatás alól a jelenleg kialakult járvány helyzetre való hivatkozással.

A szerdától életbelépő módosító kormányintézkedések a KÖTELEZŐ óvodáztatást NEM oldották fel, az óvodák továbbra is nyitva tartanak, így én sem adhatok hosszabb távra Önöknek igazolást a hiányzásról.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a 3. életévét betöltött gyermekeknek legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt venniük. Ezt - a jogszabály által előírt - kötelezően óvodában töltendő időt a gyermekek a délelőtt folyamán teljesítik csoportjukban. Az egyre fokozódó járványhelyzetre való tekintettel - a családok és az óvodai dolgozók egészségének védelme érdekében - Önök dönthetnek úgy, hogy gyermekük délutáni felügyeletét otthon oldják meg. Ebben az esetben mindenféle engedély és igazolás nélkül ebéd után hazavihetik gyermeküket!

A gyermekek hiányzását betegség esetén (orvosi igazolás) karantén elrendelés esetén (határozat) és egyéb indok esetén (intézményvezetővel történt egyeztetés) után tudjuk igazoltnak tekinteni.

Az intézményeinkben továbbra is fokozottan ügyelni kell az egészségügyi szokások betartására, amelyek mind az alkalmazottakra, mind a szülőkre egyaránt érvényesek. Ezek az intézkedések alapvetően a megelőzést szolgálják.

Sajnos egyre több családunk jelzi, illetve intézményeinkben is már előfordult (+) igazolt COVID-19 megbetegedés.

A családok esetében nincs kötelezettsége az intézménynek, de örömmel vesszük, ha jelzik és betartják a megfelelő előírásokat vagy óvintézkedéseket.

Munkatársaim esetében a jelenleg érvényben lévő intézkedési protokoll és törvényi rendelkezéseknek megfelelően jártunk illetve járunk majd el.

Amennyiben rendkívüli szünetet rendel el az Oktatási Hivatal bármelyik csoportunkban vagy épületünkben, arról az óvoda honlapján is tájékoztatást adunk.

Egyéb információt csak az érintett kontaktokkal, csoporttal osztunk meg, természetesen tájékoztatást az épületben működő valamennyi csoport számára eljuttatunk a Szülői Szervezet képviselőinek segítségével. Itt is köszönöm eddigi segítségüket és a továbbiakban is számitok együttműködésükre.

ÉVKÖZBENI BESZOKTATÁS SZABÁLYAI

A beszoktatás egy lehetőség, nem kötelező minden gyermek számára. Igénybevételének módjáról minden esetben kérem, hogy konzultáljanak a csoportos óvó nénikkel. Természetesen ezt a lehetőséget a szeptember 1-e után óvodát kezdők számára is biztosítjuk.

Kötelezően betartandó szabály: csak délelőtt, az óvó nénikkel előre egyeztetett idősávban, maximum 1 óra időtartamban, legfeljebb 2-3 alkalommal tartózkodhatnak a helyszínen. A gyermeket csak egy hozzátartozó kísérheti be.

Fontos, hogy a hozzátartozók csak a higiéniai előírások betartásával jöhetnek be az óvoda területére. A hőmérsékletmérés, kézfertőtlenítés, szájmaszk viselése KÖTELEZŐ (szülő/hozzátartozó részére) feltétele a bemenetelnek és fontos a megfelelő távolságtartás is. (1,5 m)

A bejáratoknál kézfertőtlenítők vannak, ezek használata minden FELNŐTT számára kötelező. Amennyiben elzárkózik a használatától, kérjük kesztyű viselését az intézmény területén. A gyermekek nem fertőtlenítenek, hiszen mielőtt belépnek a csoportszobába számukra kötelező a kézmosás.

A déli étkezésnél és az utána következő csendes pihenő időszakában a hozzátartozók továbbra SEM tartózkodhatnak az óvodában.

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

Az Észak – Kelenföldi Óvoda mind a négy épülete, reggel 6,00 – 18,00 között várja óvodásait.

Pillanatnyilag nincs a gyermekcsoportokon belül rendkívüli létszámkorlátozás, így a törvényi határok betartása a kötelező. Figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását, a jogszabályok, ajánlások változását, és annak megfelelően igazítjuk a helyi szabályokat.

Alapvető szabály, hogy csak azokat a gyermekeket fogadja az Óvoda, akik nem állnak járványügyi intézkedés hatálya alatt.

Óvodánkban csak egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, szülő és dolgozó tartózkodhat.

Csoportszobákban kizárólag a gyermek és az óvoda dolgozói tartózkodhatnak.

Az intézményeinkben továbbra is fokozottan ügyelni kell az egészségügyi szokások betartására, amelyek mind az alkalmazottakra, mind a szülőkre egyaránt érvényesek! Ezek az intézkedések alapvetően továbbra is a megelőzést szolgálják.

MIVEL a Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletében a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről rendelkezett, ehhez igazítva az óvodai ellátás igénybevételének – higiéniai és biztonsági – feltételei az ÉSZAK – KELENFÖLDI ÓVODA intézményeinkben is VÁLTOZIK.

VISSZAÁLLÍTÁSRA KERÜL A ZSILIPEZÉS INTÉZMÉNYEINKBEN ÉS CSAK A TESTHŐMÉRŐZÉS PONTJÁIG KÍSÉRHETIK BE A SZÜLŐK GYERMEKEIKET!

Nagyon fontos lenne, hogy az elkövetkező időszakban „összedolgozzanak” az egy csoportba járó gyermekek szülei annak érdekében, hogy a reggeli és a délutáni érkezés - távozás során ne alakuljon ki csoportosulás, hosszú várakozási idő a bejáratok előtt, illetve az előterekben. Egyelőre az időjárási körülmények jók, de ez hamarosan megváltozhat. Szerencsés lenne, ha megfelelő idősávok alakulnának ki aszerint, hogy ki, mikor érkezik várhatóan az óvodába. (Nyilván elsősorban a munkába siető és onnan érkező szülők esetében lenne ez nagy segítség. Kérem, fogjanak össze és segítsék egymást!)

Ugyancsak a csoportosulás megelőzése végett, jelen időszakban mellőzhetik a MENZA kártya aktivizálását az előterekben, illetve telefonról is megtehetik az óvoda épületének 500 m körzetében az applikáció segítségével.

Mindezek figyelembevételével a következő intézkedések lépnek életbe óvodáinkban 2020. November 16-tól visszavonásig:

  • Érkezéskor kollégáink segítenek a gyermekek fogadásánál. Kérjük, fogadják el, hogy az intézményben a jelen helyzetben a mozgás korlátozott MINDANNYIUNK egészsége védelmében.
  • A gyermekek átvétele és átadása épületenként a kijelölt előterekben történik. Számítsanak arra, hogy jelen helyzetben ez némileg több időt fog igénybe venni, legyenek türelmesek egymással és a munkatársaimmal. A szülő és/vagy hozzátartozó a jelen járványügyi helyzetben az óvoda egyéb helyiségeibe NEM LÉPHET BE és NEM HASZNÁLHATJA.
  • Egyedül érkezzen gyermekével, s a lehető legkevesebb ideig tartózkodjon az épületben. Fogadja el, hogy az óvoda jelen időszak alatt nem lehet a társadalmi érintkezés színtere.
  • Óvodába lépéskor érintésnélküli hőmérő segítségével megmérjük a gyermek testhőmérsékletét. Amennyiben meghaladja az óvodáskorú gyermeknél elfogadható normál értéket (37,5), a gyermek nem jöhet óvodába.
  • Érkezéskor csak az óvodai élethez feltétlenül szükséges ruházatot, ágyneműt, illetve ha nagyon szükséges az „alvókát” hozzák magukkal. Kérjük megfelelően becsomagolva, nejlon zacskóban adják át munkatársainknak. Munkatársaink bekísérik a gyermekeket a csoportszobákhoz, és ott már az óvó nénik segítik őket az átöltözésben.
  • Az elválás megkönnyítése érdekében kérjük, hogy gyermekeiket készítsék fel erre a különleges helyzetre és a gyors búcsúzásra.
  • Hétfőnként, illetve hiányzás esetén, a hiányzás utáni első napon írásbeli nyilatkozatot kell tennie a szülőnek gyermeke egészségi állapotáról. A zsilipezés visszavezetése miatt a nyomtatványt kérhetik, illetve küldhetik e-mailben, vagy nyomtatott formában pénteken délután. (Ez épületenként változhat.)
  • Az óvodába továbbra sem lehet tortát behozni, azonban gyümölcsöt és egyéb előrecsomagolt élelmiszert igen (születésnapra szánt süteményt: pilótakeksz, Oreo, Vaniliás karika, stb..) mert a szükséges karantén biztosítását megoldjuk.
  • A csoportos, közösségi rendezvényeket, zsúfolt programokat az intézményeink visszavonásig szüneteltetik az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1/2020(IX.09) utasítása értelmében (szülői értekezletek, családi délután, nyílt napok, kirándulások, koncertek, bábelőadások, mikulás programok, adventi és karácsonyi jellegű rendezvények). Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a gyermekek kimaradnak ezekből a programokból és dolgozunk azon is, hogy Önök szülők is a távolból csatlakozni tudjanak valamilyen formában.

Az épületek továbbra is zárva lesznek a következő időpontok kivételével:

6,00 – 9,00 között,

12,30 – 13,00 között,

15,00 – 18,00 között, de természetesen a köztes időben csengetés után kollégáim rendelkezésre állnak.

Kérjük csengetés után TÜRELMESEN várakozzanak, amíg kollégánk megérkezik!

Mi továbbra is bízunk az Önök korrekt és megfontoltan kitöltött nyilatkozataiban és Várjuk Önöket és gyermekeiket az Óvodáinkban.

Vigyázzunk Egymásra, Vigyázzunk Közösségünkre!

Budapest, 2020. November 12.

Tóth Ildikó

intézményvezető

s.k.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA