ZÖLD PROGRAMOK

ZÖLD PROGRAMOK

(Észak - Kelenföldi Óvoda Keveháza Utcai Óvoda telephely)

(Észak - Kelenföldi Óvoda Újbudai Palánták Óvoda telephely)

ZÖLD PROGRAMOK:

Programjaink mindegyikébe megjelenik a KÖRNYEZETVÉDELEM, melyet olyan értéknek tekintünk, amit az óvodai nevelés mindennapjaiba beépítünk.

Készítette:

Antonyák Bernadett

környezeti koordinátor

Észak- Kelenföldi Óvoda Keveháza Utcai Óvoda telephely

Esemény Tartalom

OKTÓBER

Jeles napok

Tűzoltónap

Állatok világnapja.

Állatok védelme, gondosodás.

A megelőzés fontosságáról és teendőkről tűz esetén „gyereknyelven”.

NOVEMBER

Kerület napja, Sport nap

Keve nap

Ép testben - ép lélek.

Adventi készülődés az újrahasznosítás jegyében.

DECEMBER

Karácsonyi játékgyűjtés

Lucázás


Karácsony

Fenntarthatóságra nevelés, az újrahasznosítás jegyében.

KÖRNYEZET - VÉDELEM, a természet szeretetére való nevelés.

Búzaültetés.

Csoportok közös ünnepe a családokkal

JANUÁR

Madáretető készítés


Kukakultúra

Állatok védelme, gondoskodás.

Családi program.

KÖRNYEZET - VÉDELEM.

Játékos foglalkozás.

FEBRUÁR


Madárdetektív

KÖRNYEZET - VÉDELEM,

állatok védelme

Játékos tevékenységek során ismerkednek a gyerekek a madarakkal, és beszélgetünk a madárvédelem fontosságáról.

MÁRCIUS


Jeles napok

KÖRNYEZET - VÉDELEM,

a természet szeretetére való nevelés.

Víz világnapja:

„Miért kincs a víz?”

A természet értékeire való figyelemfelhívás játékos vetélkedőkön keresztül.

ÁPRILIS

Papírgyűjtés


Jeles napok

Fenntarthatóságra nevelés,

a papír újrahasznosítás jegyében.

KÖRNYEZET - VÉDELEM,

a természet ébredésének, változásainak megfigyelésére.

KÖRNYEZET - VÉDELEM,

a természet szeretetére való nevelés, fenntarthatóságra nevelés

Föld napja:

„Otthonunk a Föld, VIGYÁZZUNK RÁ!

MÁJUS

Utazó Planetárium


Jeles napok:

Madarak és fák napja

Ismerkedés tágabb környezetünkkel, bolygókkal, csillagokkal, világűrrel.

Madarakkal, fákkal.

KÖRNYEZET VÉDELEMMEL kapcsolatos játékos vetélkedő az udvaron.

JÚNIUS

Jeles napok

Környezetvédelmi világnap.

ZÖLD PROGRAMOK:

Programjaink mindegyikében megjelenik a KÖRNYEZETVÉDELEM, melyet olyan értéknek tekintünk, amit az óvodai nevelés mindennapjaiba beépítünk.

2016/2017-es nevelési év

Készítette:

Kovácsné Gémesi Annamária

környezeti koordinátor

Észak - Kelenföldi Óvoda Újbudai Palánták Óvoda telephely

Esemény Tartalma
SZEPTEMBER Palántává fogadás Szüreti mulatság Jelesnap A gyerekek az óvodaudvaron ismerkednek meg a szőlőfeldolgozás mozzanataival, mustot kóstolnak, így tevékenyen kerülnek közelebb a természetes, egészséges táplálkozáshoz. Európai autómentes világnap.
OKTÓBER

Barangolunk - Őszi színkavalkád
PROJEKT

Jelesnap

A gyermekek érdeklődésének felkeltése a természet értékei iránt. Környezettudatos viselkedés, életvitel alapozása. A gyermekek érzékenységének kialakítása. Állatok világnapja. A csoportok minden évben egy adott témakörben foglalkoznak az állatvilággal, a gyermekek szüleikkel együtt e témakörben készítenek alkotásokat, melyeket az Ovigalériában kiállítunk.
NOVEMBER

Egészségünkre figyelünk PROJEKT Életmódhét

Jelesnap

Az egészséges életvitelhez szükséges ismeretek, jártasságok, készségek alapozása, alakítása .Környezetével és saját magával szemben igényes, pozitív énképek kialakítása. Egészségünkkel kapcsolatos ismeretszerzési lehetőség, a gyermekeknek délelőttönként, élménydús tapasztalással; szüleiknek délutáni előadásokkal, melynek keretében neves szakemberek segítik munkánkat. Az életmód hét alkalmából a természet gyógyító erejével is foglalkozunk. Márton nap.
DECEMBER Karácsonyi játékgyűjtés Óvodánkban folyamatos karitatív tevékenységet is végzünk, mely során határainkon belül és azon túl is támogatjuk a szegény sorsú gyermekeket. Az idejáró gyermekek ezáltal szociálisan érzékenyebbé válnak, ezen kívül pedig az újrafelhasználással, hulladékcsökkentéssel is megismerkednek. Karácsony előtt nagyszabású játékgyűjtést tartunk, így az idejáró gyermekeknek és szüleiknek hála nagy mennyiségű játék kerül újrafelhasználásra más gyermekek által.
JANUÁR Madáretető készítés Téli kirándulások Állatok védelme, róluk való gondoskodás, ismeretátadás egycsaládi program keretében. Csoportos szervezés, a Téli természet megfigyelésével - ideális esetben szánkózással, hógolyózással, hóemberépítéssel.
FEBRUÁR Madárdetektív Télbúcsúztató Játékos tevékenységek során ismerkednek a gyerekek a madarakkal, és beszélgetünk a madárvédelem fontosságáról. A természeti és társadalmi környezet közötti összefüggések meglátása a népi hagyományok segítségével.
MÁRCIUS

Szülőföldünk Magyarország PROJEKT Kukakultúra

Jeles napok

Ismerkedés a hazai természet kincseivel. A gyerekek megismerhetik a csak Magyarországon élő Növény -, és Állat világot. Játékos tevékenység a szelektívhulladékgyűjtés jegyében. Víz világnapja „Miért kincs a víz?” A természet értékeire való figyelemfelhívás játékos vetélkedőkön keresztül.
ÁPRILIS

Itt a tavasz vessünk magot” március -április PROJEKT Palántanap Papírgyűjtés Életmódnap

JELESNAP

A pozitív, életigenlő magatartás alakítása. A gyermekek megkezdik a kiskertek gondozását, a csíráztatást. Óvodai ünnepségünk keretében a gyermekek egy-egy palánta elültetésével, a felnőttek pedig egy fa telepítésével köszöntik az intézményt, így mindenki sajátjának érezheti a kertet, annak gondozását. Fenntarthatóságra nevelés a papír újrahasznosítás jegyében. Délutáni, családi rendezvény, melynek keretében mindig egy környezeti témát dolgozunk fel a szülőkkel és a gyermekekkel. Igyekszünk a közös játékot informatívvá is tenni, így minden résztvevő sokat tanul, miközben jól szórakozik. Föld napja„Otthonunk a Föld, VIGYÁZZUNK RÁ!
MÁJUS

Madarak és fák napja

„A pünkösdnek jeles napján”

„Állati-jó” bemutató az óvodaudvaron. Az együtt munkálkodás eredményének pozitív módon való megélése. Népi hagyományokat elevenítünk fel évzáró eseményünk alkalmával, ahol a gyerekek a népdalokkal, néptánccal és Pünkösdi király választással szórakoztatják az ide látogató gyermekeket és szüleiket. A pünkösdi vásárra pedig népi kismesterségeket idéző technikákkal, újrahasznosítással vagy egyéb módon, de kézműves technikával készített tárgyakkal készülnek a családok.
JÚNIUS Erdei Tábor A nagycsoportosok egy 5 napos erdei tábor keretében természetvédelmi és hagyományőrző programokon vesznek részt.

© 2013-2017 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA